El Teatre Romea

HISTÒRIA

teatre romea barcelona historia

El Teatre Romea va néixer com a teatre privat el 1863, orientat cap a la petita burgesia i les classes populars. Al 1981 es va convertir en el Centre Dramàtic de la Generalitat, complint el paper de Teatre Nacional fins a la creació del Teatre Nacional de Catalunya.

És al 1999 quan comença la seva nova etapa sota la gestió del Grup Focus que encarrega la direcció artística a Calixto Bieito, un dels directors escènics espanyols amb més projecció internacional. Des d’aleshores, el Teatre Romea s’ha convertit en un espai de rabiosa actualitat artística, que s’arrisca amb propostes innovadores. Transgressió, provocació, reflexió i entreteniment, són la marca d’aquest centre de producció, generador de debat cultural contemporani. Al 2011 la direcció artística del Teatre Romea passa a mans de Julio Manrique, al 2014 Borja Sitjà pren el relleu i al 2017 Carles Canut, qui va agafar les regnes del Romea fins al 2018.

Entre altres guardons, el Teatre Romea ha rebut el Premi a la Millor Programació de Teatre d’Espanya, atorgat per la Feria Internacional de Teatro de Huesca el 2005, el Premi Max de les Arts Escèniques com a Millor Empresari o Productor Teatral, l’any 2007, la Medalla d’Or al Mèrit Cultural de l’Ajuntament de Barcelona, al 2014, i la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya, l’any 2015.

El Teatre Romea rep el suport de les següents institucions: Generalitat de Catalunya (Departament de Cultura) i Ajuntament de Barcelona (Institut de Cultura).

Direcció artística

carles canut director teatre romea barcelona

Carles Canut
Director artístic
(1944-2018)

El passat 27 de setembre va produir-se l’òbit de Carles Canut, director artístic del Teatre Romea i director de la Fundació Romea per a les Arts Escèniques.

Actor amb una extensa trajectòria d’èxit en el món de l’espectacle, que va prodigar-se en els àmbits del teatre, el cinema, el doblatge i també a la televisió. Com a gran coneixedor de la tradició teatral catalana, des de fa deu anys era assessor personal del Consell de Continguts de Grup Focus i membre del Comitè de Lectura de Nous Textos i Projectes de l’organització.

La seva relació amb el Teatre Romea es remuntava al 2000, any en què es va crear la Companyia del Teatre Romea. Sota la direcció artística de Calixto Bieito, Carles Canut va interpretar muntatges tan memorables com Macbeth de William Shakespeare amb direcció de Calixto Bieito (2002); La ópera de cuatro cuartos de Bertolt Brecht, amb direcció de Calixto Bieito (2002); Mestres antics de Thomas Bernhard, amb direcció de Xavier Albertí (2003); El rei Lear de William Shakespeare, amb direcció de Calixto Bieito (2004); Celebració de Thomas Vinterberg i Mogens Rukov, dirigit per Josep Galindo (2005); Peer Gynt d’Henrik Ibsen, dirigida per Calixto Bieito (2006); Plataforma de Michel Houellebecq, dirigit per Calixto Bieito (2006), i Tirant lo Blanc de Joanot Martorell, amb direcció de Calixto Bieito (2007), entre d’altres.

A més, des del 2006 era el director de la Fundació Romea per a les Arts Escèniques, entitat privada sense ànim de lucre nascuda amb l’objectiu de promoure el sector de les arts escèniques a través d’activitats que fomentin, principalment, el debat i la reflexió al voltant del fet cultural i teatral, el suport a la nova dramatúrgia, la formació i la investigació de les arts escèniques.

Un històric del teatre català: més de 7.000 funcions i un centenar de produccions teatrals
Des del 1963, any en què Carles Canut va debutar sobre les taules, l’actor i director d’escena va participar en més d’un centenar de produccions teatrals i va protagonitzar més de 7.000 funcions. Com a actor, els seus últims treballs van ser La taverna dels bufons de Martí Torras Mayrenis i Denise Duncan (Teatre Romea, 2016-2017); Les bruixes de Salem d’Arthur Miller (Grec 2016 Festival de Barcelona i Teatro Valle-Inclán CDN, 2017); La Sra. Oliver d’Iñaki Garz (2016); Sócrates. Juicio y muerte de un ciudadano de Mario Gas i Alberto Iglesias (Teatre Romea, 2015-2017); Sí, primer ministre d’Antony Jay i Jonathan Lynn (Teatre Condal, 2013); Burundanga, dirigida per Jordi Galceran i Jordi Casanovas (2012); Truca un inspector de J.B. Priestley (Teatre Goya, 2011) i La vida por delante de Romain Gary (Teatre Goya, 2009-2010).

La seva trajectòria sobre els escenaris va ser reconeguda amb diversos guardons, com la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya (2016) i el Premi Max 2008 com a millor actor de repartiment per Plataforma (2006).

El seu llegat restarà sempre a la trajectòria del nostre teatre. Gràcies, Carles. La teva ànima segueix bategant entre les bambolines del teatre.

GALERIA D’IMATGES

SERVEIS

Atenció especial i accessos per a persones amb mobilitat reduïda

Accessos i banys adaptats per a persones amb mobilitat reduïda

Seients reservats per a persones amb mobilitat reduïda

Agraïm que ens truqueu abans per facilitar-vos l’accés a la sala al telèfon 93 301 55 04

Cafeteria

El Teatre Romea disposa de servei de cafeteria amb accés directe des del vestíbul del teatre. La cafeteria estarà oberta des d’un hora abans del començament de la representació fins la finalització de l’espectacle.

Aparcament

Ben a prop del Teatre trobareu els següents pàrquings:

Pàrquing BSM
(Plaça Gardunya)
1h de descompte. Demani el tiquet de validació a la taquilla del teatre

Pàrking Ciutat Vella
(C/ Hospital, 25)
Descompte en pagaments per avançat

Aparcamientos Mediterráneos
Plaça Castella, 1
Descompte presentant el tiquet del pàrquing segellat pel teatre a la taquilla de l’aparcament*

*Pagament en metàl·lic

Crèdits Web:

Programació i Manteniment: SEIC.cat

Disseny Web & Front-end: vueloIV.com